Skip to content

ייפוי כוח מתמשך

ייפוי כוח מתמשך הוא מסמך משפטי אשר מהווה חלופה למינוי אפוטרופוס. ייפוי הכוח המאפשר לכל אדם בגיר, לקבוע מי יטפל בענייניו בעתיד, אם וכאשר לא יוכל לטפל בהם בעצמו. מיופה כוח, יהיה מוסמך לפעול בשם אותו אדם בעתיד כאשר לא יוכל עוד לקבל או לבצע החלטות הנוגעות לעינינו בעצמו, ייפוי כוח מתמשך יכול להתייחס לעניינים רפואיים, אישיים או רכושיים – או רק לחלקם. הוא יכול לכלול גם "הנחיות מקדימות", בהן יבהיר איך הוא מבקש ממיופה הכוח לפעול בעתיד.

לפרטים נוספים

כל מה שרציתם לדעת על

מתעניינים בעריכת ייפוי כוח מתמשך? הגעתם למקום הנכון! במדריך הבא תקבלו מידע מפורט אודות משמעותו וחשיבותו של ייפוי כוח מתמשך, דוגמאות ועלויות כספיות. 

יאללה בואו נתחיל! 

הביטוי “ייפוי כוח” בוודאי נשמע לכם מוכר. זה המקום לציין שייפוי כוח וייפוי כוח מתמשך אולי נשמעים כמו מסמכים דומים אבל למען האמת הם מאוד שונים. הדמיון בין השניים נעוץ בעיקר בפעולה הטכנית – אדם א’ מייפה את כוחו של אדם ב’ המכונה מיופה ובכך אדם א’ נותן לאדם ב’ רשות וסמכות לפעול בשמו.

ייפוי כוח נפוץ הוא כזה שאנו נותנים לבעלי מקצוע מטעמנו, כמו למשל לעורך דין, לרואה החשבון, לסוכן ביטוח וכדומה – אלה בעלי מקצוע מומחים בתחומם ואנו מייפים את כוחם לפעול בנכסים הפיננסיים שלנו בעיקר כי הם ידעו לעשות זאת טוב יותר מאיתנו.

לעומת זאת, ייפוי כוח מתמשך דומה במהותו למינוי אפוטרופוס. אפוטרופוס הוא אדם (או גוף) שבית המשפט ממנה כדי לדאוג לענייניו של מי שלא מסוגל לנהל את ענייניו בעצמו – מי שאינו כשיר. מינוי אפוטרופוס על ידי בית המשפט יקרה רק כשהאדם אינו כשיר ואינו מסוגל לקבל החלטות בעייניו. במצב הזה, קרוביו של האדם נדרשים להגיש לבית המשפט בקשה למינוי אפוטרופוס ולהגיע לדיון בפני בית המשפט. בדיון, בית המשפט בוחן את הבקשה ומקבל החלטה האם ואת מי למנות כאפוטרופוס זמני או קבוע ובאיזה עניין (רכוש/ בריאות).

הבעיות מתחילות כשהאדם שעבורו יש למנות אפוטרופוס לא יכול להביע בעצמו את רצונו. משרדנו נחשף למקרים רבים בהם התעוררו מחלוקות בין קרוביו של האדם שעבורו מבוקש מינוי האפוטרופוס ואז בית המשפט נאלץ להכריע במחלוקת בין בני המשפחה ולקבוע לפי שיקול דעתו מי יהיה הגורם שימונה כאפוטרופוס ובאיזה היקף.

בשונה ממינוי אפוטרופוס, לא הרבה אנשים מודעים לכך שקיימת אפשרות להיערך מבעוד מועד, בזמן שאנחנו כשירים, ולהכין מראש ייפוי כוח מתמשך שייכנס לתוקף רק אם חלילה לא נוכל לדאוג לענייננו.

ייפוי כוח מתמשך הוא מסמך משפטי אשר מהווה חלופה למינוי אפוטרופוס.   ייפוי כוח מתמשך יכול להתייחס לעניינים רפואיים, אישיים או רכושיים – או רק לחלקם. הוא יכול לכלול גם "הנחיות מקדימות", בהן המייפה יכול להבהיר איך הוא מבקש ממיופה הכוח לפעול בעתיד.

עריכת ייפוי כוח מתמשך כרוכה במס’ פגישות עם עורך הדין (2-3). פגישה אחת לפחות עם המייפה באופן אישי ואחת נוספת עם המייפה והמיופה ביחד. במהלך הפגישות עורך הדין ינסח את ייפוי הכוח המתמשך ויכלול בתוכו את רשימת ההוראות והרצונות של המייפה.  

בנוסף, על עורך הדין לוודא שהאדם המייפה, אשר עבורו נערך ייפוי הכוח המתמשך, מבין את המשמעות של עריכת ייפוי כוח מתמשך, מטרותיו ותוצאותיו, וכן לוודא שייפוי הכוח המתמשך ניתן בהסכמה חופשית ומרצון, בלא שהופעלו עליו לחץ או השפעה בלתי הוגנת ובלא ניצול מצוקתו או חולשתו. עורך דין מקצועי ומנוסה, ידע להסביר היטב בפני המייפה את המשמעויות המשפטיות של ייפוי הכוח המתמשך, את החלופות הקיימות לכך, ואת העניינים שניתן לכלול בייפוי הכוח המתמשך.

בסיום עריכת ייפוי הכוח המתמשך, עורך הדין ידאג להפקדתו אצל האפוטרופוס הכללי, כתנאי מוקדם לכניסתו לתוקף. ככל שייפוי הכוח המתמשך יקבל את אישור האפוטרופוס הכללי הטיפול בעניין יסתיים. ייפוי הכוח המתמשך יתעורר לחיים כאמור, רק במקרה חלילה של היעדר יכולת של המייפה לטפל בענייניו. 

חשוב לציין שהאפוטרופוס הכללי אינו “חותמת גומי” וכל ייפוי כוח מתמשך נבדק היטב בהתאם לחוק ולתקנות הכשרות המשפטית ועל כן אנחנו ממליצים לעשות זאת עם עורך דין שמתמחה ומוסמך לעריכת ייפוי כוח מתמשך ובכך להימנע מקבלת סירוב או קבלת בקשות שונות להשלמת מסמכים.

בעתיד, ככל שהמייפה ירצה, קיימות לו אפשרויות שונות לערוך את ייפוי הכוח המתמשך או לבטלו ולהחליפו באחר. 

לנוחיותכם טבלה המפרטת את ההבדלים בין מינוי אפוטרופוס לבין עריכת ייפוי כוח מתמשך: 

 

מינוי אפוטרופוס

ייפוי כוח מתמשך 

מי ממנה את מי שיפעל במקום האדם שאינו כשיר? 

בית המשפט 

המייפה בוחר בעצמו ולפי שיקול דעתו

כניסה לתוקף

כשאדם לא כשיר לדאוג לענייניו 

לפי רצונו של המייפה ולרוב במצבים של היעדר יכולת אמיתית של אדם לדאוג ולטפל בענייניו האישיים, הרפואיים והכלכליים

תחומים 

כלכלי ו/או גופני (רפואי) לפי שיקול דעת בית המשפט 

כלכלי ו/או גופני (רפואי) לפי בחירתו של המייפה 

בירוקרטיה ועלויות כספיות 

תחילה צריך להגיש בקשה למינוי וקבל צו מינוי מבית המשפט. בנוסף, האפוטרופוס צריך את אישור בית המשפט לפעולות מסוימות (גם לאחר שכבר ניתן צו).  כמו כן, על האפוטרופוס חלה חובת דיווח לבית המשפט. ככל שמתעוררת מחלוקת בקשר למינוי האפוטרופוס (למשל בני משפחה שלא מצליחים להסכים מי מבניהם ראוי להתמנות כאפוטרופוס) בית המשפטי ידון במחלוקת ובמקרים אלה צפויות הוצאות כספיות משמעותיות עבור ייצוג משפטי. 

לאחר אישור ייפוי הכוח המתמשך על ידי האפוטרופוס, אין צורך בדיווחים או בקבלת אישורים שכן המיופה מחויב לפעול בהתאם להוראות המייפה. ברור מאליו שגם אין מחלוקות או דיונים מיותרים בבית המשפט כי המייפה אמר את רצונו במסגרת ייפוי הכוח המתמשך ולא ניתן לגבור עליו או לשנות אותו. עלות סבירה וחד פעמית לעומת עלויות יקרות ולא צפויות עבור ייצוג משפטי בבית המשפט. 

ביטול 

באישור בית משפט / אם המינוי זמני- במועד שבו פוקע התוקף בהתאם לצו האפוטרופסות.  

אפשר להגדיר מראש שהייפוי כוח המתמשך יהיה תקף לזמן מסוים או עד תאריך מסוים. אפשר גם לשנות אותו מעת לעת או לבטלו ולערוך חדש במקומו. 

כמו שניתן לראות בטבלה, ייפוי כוח מתמשך מגלם אך ורק את רצונותיו של המייפה, מדובר בהליך גמיש וקצר שכלל לא מצריך הגעה לבית המשפט. 

הרבה אנשים מקשרים את הנושא לגיל השלישי. משרדנו מקבל פניות רבות מהורים מבוגרים שרוצים לערוך לעצמם ייפוי כוח מתמשך שיקל על ילידיהם ויחסוך מחלוקות בעת צרה חלילה או ילדים להורים מבוגרים, שחוששים שבעתיד הנראה לעין הוריהם עלולים לאבד מצלילותם והם רוצים לדאוג עבור הוריהם לעריכת ייפוי כוח מתמשך כדי להבטיח להם שיכבדו את רצונם בעת הצורך ובכך גם יקלו על עצמם ולא יצטרכו להתמודד עם קבלת החלטות בשעה קשה. 

אלו אכן המקרים הנפוצים ביותר אך עם זאת, לצערנו, אין לנו שליטה מלאה על חיינו ובכל יום אנשים צעירים ובריאים מאבדים את יכולתם (באופן זמני/ קבוע) לדואג לענייניהם בעצמם בעקבות תאונה או מחלה. 

אנחנו יודעים שזה נשמע קצת מפחיד, אין ספק! אף אחד לא רוצה לדמיין את היום שבו כבר לא יוכל לדאוג לעצמו אם חלילה יאבד מכושרו השכלי או אם חלילה יעבור תאונה קשה ויאבד את הכרתו. אבל אם תחשבו על זה, מדובר בתעודת ביטוח עתידית ובדיוק כמו שעושים “ביטוח חיים” למקרה מוות, יש חשיבות לעריכת ייפוי כוח מתמשך מראש, לשעת צרה.   

ראו למשל את סיפורה של אפרת לקוחת המשרד (שם בדוי). אפרת בתה היחידה של חנה, אלמנה, פנסיונרית בת 70, צלולה ופעילה שמתפקדת כסבתא במשרה מלאה עבור שלושת נכדיה, ילדיה של אפרת. בעקבות הרצאה על חשיבותו של ייפוי כוח מתמשך, ששמעה אפרת במקום עבודתה, אפרת לקחה יוזמה והביאה את אימה למשרדנו לצורך עריכת ייפוי כוח מתמשך. מיד לאחר שסיימנו לערוך את ייפוי הכוח המתמשך של חנה, אפרת הבינה שלמרות שהיא אישה צעירה ובריאה, כדאי לה לייתר בטחון לייפה את כוחה של אימה לפעול בשמה, שכן מדובר בהליך קצר ופשוט, שיעניק לה שקט נפשי. למרבה הצער, לאחר 3 שנים, אפרת הייתה מעורבת בתאונת דרכים קשה מאוד. אפרת פונתה לבית החולים ואושפזה בטיפול נמרץ במשך מס' חודשים. אל דאגה, בסופו של דבר אפרת חזרה להכרה, עברה שיקום וחזרה לכשירות מלאה. חנה סיפרה לנו שייפוי הכוח המתמשך של אפרת ממש הציל אותה. סבתא חנה יכלה להקדיש את כל זמנה, כוחותיה וכספה לצורך טיפול באפרת ובנכדים שהיו זקוקים לה. אפרת חסכה לאימה זמן יקר, משאבים כלכליים והרבה כאבי ראש בירוקרטיים שעלולים להקשות על משפחות דווקא בשעות קשות.   

ההיגיון בעריכת ייפוי כוח מתמשך ברור ומובן מאליו – במקום לנסות לחשוב מה היה רוצה האדם בשעה שאינו מסוגל להביע את רצונו, אפשר פשוט לתעד את רצונותיו במסגרת ייפוי כוח מתמשך שכשהוא מסוגל להביע אותם ואם חלילה יגיע הרגע, ייפוי כוח מתמשך ייכנס לתוקף. כך המייפה שולט בעתידו, חוסך לקרוביו התעסקות בבירוקרטיה, ההתרוצצויות בבתי משפט והוצאות כספיות עבור עורכי דין ובהרבה מקרים מונע מראש סכסוכים משפחתיים כואבים ועצובים. 

משרדנו נתקל בסכסוכי משפחה כואבים שהתעוררו עקב הליכי אפוטרופסות. הורים שדואגים לבנם מול כלתם שדואגת לבעלה – מי צודק? הרי ברור שגם ההורים וגם הכלה ככל הנראה רוצים בטובתו. או למשל אחים שלא מצליחים להגיע להסכמה לגבי רכושה של אימם ובעקבות זאת נוצרים משקעים ביחסים. המציאות מלמדת שהשקפות עולם, אמונות, תפיסות חיים ועוד גורמים נוספים עלולים להביא לאנשים שונים להחלטות שונות ואפילו סותרות. מעבר לשבר הנורא במשפחות, העניין כרוך בעלויות כספיות גדולות שכן במקרים כאלה נאלצים הצדדים בסכסוך לשכור שירותיהם של עורכי דין. 

https://www.ynet.co.il/economy/article/rjfoplb9a

החיים בכלל ובמדינתנו בפרט אינם צפויים ונתונים לסיכונים. ניהול סיכונים נכון יהיה לערוך ייפוי כוח מתמשך בהקדם, כשאתם כשירים להחליט עבורכם. זכרו! ברגע שלא תהיו כשירים כבר לא תהא דרך חזרה. ערכו ייפוי כוח מתמשך בהקדם ותבטיחו לעצמכם שקט נפשי לעתיד!

ועדת שכר טרחה ופורום משפחה בלשכת עורכי הדין פרסמה בחודש מאי 2019 הצעה לתעריף שכר טרחה מינימלי מומלץ עבור הכנת ייפוי כוח מתמשך, עלות אשר עומדת על 5000 ₪ ליחיד ו-7500 ₪ לזוג. כמו כן, קיימת עלות הפקדת ייפוי הכוח המתמשך אצל האפוטרופוס הכללי בסך 275 ש"ח (נכון ל-2024), לא כולל הוצאות נוספות שיכולות להיווצר במהלך התהליך.

אם הגעתם עד לפה כנראה שאתם מבינים היטב את חשיבותו של ייפוי כוח מתמשך. בעצם אפשר לומר שכבר התחלתם את התהליך, בין אם עבורכם או עבור קרוביכם, עכשיו רק צריך לקבוע פגישה עם עורך דין בעל הסמכה לעריכת ייפוי כוח מתמשך ומשם הכל יתחבר. 

שימו לב, לא כל עורך דין רשאי לערוך ייפוי כוח מתמשך. לחיפוש עורכי דין מוסמכים מטעם האפוטרופוס הכללי מצורף לנוחיותכם קישור לספר עורכי הדין שמפרסמת לשכת עורכי הדין: 

 http://www.israelbar.org.il/lawyer_list.asp?1=1&menu=3

עריכת ייפוי כוח משפטי איכותי ואפקטיבי מצריכה מעורך הדין שלכם יכולות מקצועיות לצד יכולות רגישויות. עורך דין מנוסה ומקצועי יידע לסייע לכם לערוך את ייפוי הכוח המתמשך שלכם בקלות וביעילות. מחפשים עורך דין? משרדנו ישמח לסייע (קישור להשארת פרטים). 

קישורים לכתבות שפורסמו בנושא: 

https://www.israelhayom.co.il/mumlazim/article/16043155

https://www.maariv.co.il/news/law/Article-787500

https://www.mako.co.il/news-law_guide/2022_q2/Article-2b4de00181cc081026.htm